Monday, January 31

rebung sambal cili api

Frankly, i'm a big fan of rebung. Cakap saja rebung masak apa, aku pasti tak tolak punya. Selalunya rebung ni dimasak gulai masak lemak, kan? This time, aku nak share resipi rebung sambal cili api plak. Resipinya sangat ringkas dan mudah. 


 Bahan:


rebung 1 bungkus
ikan bilis dalam setengah genggam (lagi banyak, lagi sedap)
bawang besar 1 biji
cili api 10-15 biji (lagi banyak, lagi power)
asam keping 1
garam & aji


Cara:


1. Goreng rebung tanpa minyak sampai betul2 kering dan angkat
2. Then goreng ikan bilis dengan minyak sampai garing dan toskan
3. Blend bawang besar + cili api




4. Tumis bawang besar + cili api + asam keping sampai garing
5. Masukkan garam & aji ikut citarasa sendiri
6. Masukkan rebung yg digoreng kering & ikan bilis garing.


Oppps! Sori banyak2.... gambar hidangan lupa nak ambil. Lauk dah habis, baru teringat. Next time, ya. 


Selamat Mencuba!

Thursday, January 27

daging masak kicap daboom!

Lauk feveret anak2 dan my soulmate. Lauk ni senang saja nak masak. Memang diakui, ramai yg tak tahu cara  nak masak lauk berkicap esp daging masak kicap. Di sini aku nak kongsi resipi aku yg tak seberapa nie. 

Tip:  Tak perlu beli daging batang pinang, just beli daging yang RM11 - RM12 sekilo. Rebus dalam sejam, dah lembut. Trust me.

Bahan:
1. Daging 1kg.... direbus dalam sejam.

2. Bawang besar saiz L 1 biji... dimayang halus

3. Bawang putih 5-6 ulas saiz M....dimayang halus

4. Halia sebesar ibu jari (jari tangan, bukan jari kaki ya)... dipecahkan

5. Lada hitam 15-20 biji... ditumbuk lumat.

6. Bawang besar 1 bj... potong bulat.

7. Air asam jawa... 3 sudu besar

8. Kicap mee ke, tamin ke, kipas udang ke tak kisah, asalkan kicap.

9. Garam & aji




Cara setelah daging direbus....
1. Tumiskan bahan2 yg dimayang + lada hitam + halia yg dipecahkan hingga garing


2. Masukkan half air rebusan daging + air masak 3 cawan (bergantung kpd kuantiti kuah yg dikehendaki)


3. Tuangkan kicap (saya guna kicap mee sebab less masin) + air asam jawa + garam + aji


4. Tunggu sampai boil


5. Masukkan daging yg direbus & bawang yg dipotong bulat.


Selamat Mencuba!

Monday, January 24

Ngaku Chips

Dapat inspirasi nak masak ngaku ni from Rihana (bukan rihana si penyanyi yer, tapi Cikgu Rihana), after reading her blog. Benda ni ada banyak nama. Orang cina panggil dia ngaku, orang putih panggil arrowhead atau arrowroot, orang melayu panggil sengkuang cina. Saiznya lebih kurang macam bawang besar (tapi jgn tersilap dengan buah berangan, sudah). Aku dah buat eksperimen, sebab tu berani masuk kat blog nie. 

 Dengar citer, harga ngaku ni murah time kalau CNY. Boleh dapat below RM4 - RM5 sekilo. Tapi kalau bukan CNY, harganya mencecah RM6 - RM7 sekilo. Masa aku beli, 1/2kg... dalam RM2.30. Bolehlah, sebagai permulaan. Tak nak beli banyak2, takut tak sedap.



Caranya cukup senang....

1. kupas kulitnya
2. then sagat atau potong nipis2.
3. rendam dalam air garam about 10-15 minutes
4. toskan dan goreng.


The best  part was...

time aku pilih2 ngaku nie, ada sorang kakak approach aku. Dia tanya, "Buah apa ni, dik?" Aku pun dengan panjang lebar bagi explaination (padalah baru nak test... hehehe). Time tu ngaku ni masih banyak lagi. Banyak here means BERLAMBAK!

Then, disebabkan sedap dan sikit, aku pun repeat petang tu ke kedai yang sama untuk beli lagi sekilo. Guess what? Habis!!!  Takkan cepat benor habisnya kot?

Then, aku terus teringat kat kakak yg tadi tu. Dalam hati...

"Takkan dia borong semua kot? Boleh kembung nanti sebab sengkuang cina ni kategori angin!" 

And until now, neither si ngaku nor the kakak... nowhere to be found!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...