Friday, January 27

Cinnabon Nadia

Terliur sekejap bila Nadia poskan cinnabon ni dalam status FB. Ceh! Jeles pun ada sebab aku malas tak reti buat benda2 nie. Tapi cinnabon ni memang biasa aku tengok kat Auntie Anne (tingat kat my feveret sour cream onion... pergh!). Bestnya kalau Nadia baik hati dapat 'poskan'. Heheheh.... 

Tetiba Nadia col tanya "Yanti, you nak tak?" Soalan apa tu, beb? Takkan aku nak jawab "Tak apalah, Nadia, tima kasih jer (dgn nada sayu)". Kan?!! Umpama orang mengantuk disorongkan bantal. Laju jer aku mengarahkan Muhkriz "Jenguk2 kereta Aunty Nadia depan gate tu." Hehehe...

Less than 10 minutes, cinnabon yang ditunggu pun tiba... Bukak jer tupperware, bau kulit kayu manis yang semerbak menusuk hidung aku. Tapi apa2 hal, snap gambar dulu then baru ngap!

"To Nadia,
 Frankly, your cinnabon delicious giler, beb! Aku tahulah kau baru beli breadmaker, so kau kenalah merajin-rajinkan diri masak apa yg patut dan mengagih-agihkannya kepada kawan-kawan seperti aku. Haha! Kalau kau tanya aku berapa bintang nak kasik, aku bagi kau 9 out of 10 bintang! Tak boleh lar kasik 10 perfect sebab bagi 2 ketul jer. Kalau bagi 10, 20 ketul, baru boleh up skit. Hehe... Apa-apa pun, keep it up, jangan lupa bagi lagi."






Monday, January 16

Gulai Sardin Cili Api

Awin sms... mintak resipi kari sardin. "Anakanda, mana ada kari sardin, gulai sardin adalah. Warna jer macam kari. Hehehe..." Here's the recipe.


Bahan:
  • Sardin 1 tin
  • cili api - jumlah biji ikut kepedasan masing2.
  • bawang kecil -3, 4 biji / bawang besar - saiz M (either one)
  • kunyit hidup -seinci (boleh ganti dengan kunyit serbuk)
  • Serai - 1 btg (diketuk)
  • Asam keping - 2
  • ubi kentang - 2 biji (dipotong memanjang)
  • santan 
*blend bawang bersama cili api

Cara:
  • perah santan ke dalam periuk
  • masukkan bahan blend + serai + asam keping + garam, tunggu sampai half boil.
  • masukkan kentang, tunggu fully boil.
  • masukkan sardin & kuahnya + aji.
  • Hidangkan
*warnanya macam kari sebab warna kuah sardin bercampur dgn santan + asam keping
*kalau pekat, tambahkan air.

SeLaMaT mEnCuBa!

tauchu sardin timun

Menu yang ringkas, mudah disediakan dan sedap!

Bahan:
  • Sardin 1 tin
  • timun 2 batang.
  • tauchu brand tamin - 2 sudu
  • halia sebesar ibu jari kaki
  • bawang putih 4 ulas
  • bawang besar 1 biji
  • air asam jawa
  • air suam utk kuah
  • cili besar (hijau atau merah dibelah dua)

* halia & bawang putih dihiris / dimayang
* bawang besar dibelah empat
* jangan bubuh garam sebab tauhu dah masin.

Cara timun dipotong.

Caranya:
  • tumiskan bahan yang dihiris dalam minyak yang sederhana panas, hingga garing.
  • masukkan tauchu, masak sampai naik bau
  • masukkan air suam, tunggu sampai boil
  • masukkan sardin + timun + bawang besar yang dibelah+ air asam, tunggu sampai boil
  • masukkan ajinomoto sikit + cili besar
  • Hidangkan! 



SeLaMaT MeNcUbA!


Sunday, January 15

Gulai Nenas


Bahan2 nya:
  • nenas - 1 biji ( dibelah dua, dibuang tulang keras, kemudian dipotong serong)
  • santan - 1 biji
  • cili api - jumlah biji ikut kepedasan masing2
  • bawang besar saiz M - 1 biji
  • kunyit hidup - seinci (guna serbuk kunyit pun ok)
  • ikan masin talang atau terubuk (kalau tak ada pun tak apa)
  • serai - 2 batang (dipecahkan)
  • ikan bilis - 15, 20 ekor (ditumbuk separuh hancur)

*cili api, bawang, kunyit hidup/kunyit serbut diblend bersama.

Cara2 nya:
  • bahan yang diblend, ikan talang, ikan bilis, serai, nenas masuk dalam periuk (dipanaskan sampai naik bau)
  • then masukkan santan + garam + aji.
  • tunggu sampai gulai mendidih (kalau pekat, tambahkan air)
*sedap dihidang bersama sambal belacan, ikan goreng, ulam (timun, etc) dan ikan masin.


SeLaMaT mEnCuBa!



kisah pau

Korang makan pau macam mana? Adakah sebaik saja dibeli, terus makan atau apa? Aku ada stail bila makan pau. Kulit luarnya aku akan buang seperti dalam gambar. Aku tak tau kenapa, tapi sejak kecil, aku memang diajar begitu. Sebab kulit luarnya terdedah kepada habuk and what-not. 

Now, aku perturunkan ilmu 'makanpaubuangkulitdulu' kepada anak-anak aku. Tapi ada jer anak aku yang terus ngap pau tu masuk mulut. Malas nak buang kulit, katanya. Lantakler, janji aku dah ajar cara yang terbaik untuk makan pau. Lagipun no harm in doing that. In whatever i do, aku akan selalu basuh dulu benda yang aku nak guna atau nak makan. Sebabnya there's a small voice in me keep whispering "Yanti, be careful. Manalah tau, ada cicak atau lipas yang dah bertenggek atas benda tu."  eeeeeyuks!!!!

So now, tepuk dada tanya tekak... sanggup tak nak makan kalau creepy-crawly dah mencemari makanan kita tu? Fikir-fikirkan ya.... 


Friday, January 6

tahun baru, facelift pun baru

tahun baru, facelift pun baru. bukan apa, supaya anakanda Awin yang berada di perantauan bersemangat sikit nak selak-selak blog masak ibu ni. kalau tak nanti, boring pulak dgn facelift lama...

kepada anakanda Awin, ibu akan cuba menghupdet sekerap mungkin segala resipi yg ibu dah praktikkan. resipi ibu ni taklah secanggih mana, masakan pun tak sehebat mana, tapi kalau keadaan terdesak, sekurang-kurangnya Awin taklah lapar. ibu tak mampu nak tinggalkan harta menggunung utk anak2 ibu selain ilmu yang tak seberapa ini, harapan ibu moga Awin dapat manfaatkannya sebaik mungkin....

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...