Friday, March 12

Mee Bandung

I get sudden cravings for mee bandung (memang dalam list feveret pun...). Nak masak mee bandung nie sebenarnya senang jer cuma bahan2nya yang banyak. Agak renyah tapi bila mangkuk licin, terasa berbaloi-baloi! 

Bahan2:
1. Mee kuning - 1 paket ( rebus )
2. Bawang putih - 3, 4 ulas (racik)
3. Daging - $1 ( hiris nipis)
4. Udang - $2
5. Sawi (asingkan batang & daun)
6. Tomato sos - 2 senduk nasi
7. Tomato buah - 1 bj
8. Sos tiram - 1 sudu besar
9. Tepung jagung - 1 sudu besar (cairkan 1/2 cawan) *utk pekatkan kuah
10. Telur - 2 bj (kalau suka banyak, letak extra pun x per)
11. Daun sup & daun bawang.
12. Cili blend (ikut kepedasan masing2)
13. Kobis - 1/4 bj ( cincang hancur)

Cara2 penyediaan kuah:
1. Tumis bawang putih hingga garing
2. Masukkan cili blend + daging + udang, kacau sampai masak
3. Air kosong - (1 jag )
4. Masukkan batang sawi, + kobis + garam + tomato sos + sos tiram, gaul sampai didih
5. Masukkan daun sawi + buah tomato
6. Pecahkan telur ke dalam kuah
7. Last sekali, masukkan tepung jagung SETELAH API KUAH DITUTUP.
8. Kacau kuah untuk sebatikan tepung jagung tadi.

FINALE:
1. Masukkan mee yg direbus ke dalam mangkuk
2. Tuangkan kuah mee bandung
3. Taburkan daun sup & daun bawang

SeLaMat MeNcUba!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...