This is one of our family's fav menu.
This is a traditional family recipe,
handed over to me by my dearest mom.
- ikan pari 1kg (blh guna ikan kembung besar or cencaru)
- bwg besar size M 2 bj (blend)
- bwg putih 5 ulas (blend)
- asam jawa sekepal ( rendam, airnya dalam 2 gelas)
- brandi... opps, silap! BENDI rm1
- daun kesum (kalau beli seikat, guna 1/2 ikat)
- bunga kantan 2 batang (setiap satu belah dua)
- cili blend 2 sudu besar (ikut kepedasan masing2)
- garam, aji.
1. Tumiskan bawang merah & bawang putih sampai garing.
2. Masukkan cili blend (jgn hangit, nanti kuah rasa pahit)
3. Air asam (masukkan half dulu) then tuangkan air suam
4. Garam (ikut rasa masing)
5. Masukkan ikan pari, daun kesum, bunga kantan, bendi + aji.
Tips:
1. masak cili blend sampai warna cili jadi gelap, tp bukan hangus.
2. sekiranya tiada rasa masam, masukkan lebihan air asam tadi bit by bit.
3. sekiranya guna ikan cencaru, buangkan kulit kerasnya.
Inilah 'tiga dara pingitan' yang selalu menemani aku tiap kali aku masak. Pantang aku buka tingkap dapur, diaorang dah stand-by.
BTW, SeLaMaT mEnCuBa!
No comments:
Post a Comment