Thursday, March 4

pindang tenggiri

Cuaca yang terik lately ni, memberi effect kepada masakan yang aku nak masak. Takkan panas2 terik asyik nak makan sambal jer, kan. Perit juga tekak jadinya.Kesian anak2. So aku masak lauk nie untuk Qme & Qish, lagipun ini favourite diaorang.

Lauk ni cukup simple... bak kata orang, campak jer bahan, tak sampai 5 minit dah siap. True! Kalau tak caya, tryla. 


Bahan2:
1. Tenggiri - 3,4 keping
2. Bawang besar - 1/4 (dihiris)
3. Kunyit hidup - half ibu jari (ditumbuk lumat)
4. Asam keping -1 (L saiz)
5. Daun kunyit - 1 helai
6. Air masak (untuk kuah)
7. Garam & aji


Cara2:
1. Tadahkan air kira2 suku periuk besar (kalau periuk kecil, half), then tenggek atas api.
2. Masukkan bahan 2-4.
3. Gunting daun kunyit besar2 (untuk dapatkan bau) + garam.
4. Bila kuahnya dah didih, masukkan ikan tenggiri & masukkan sedikit aji


Tips:
Kalau kuahnya tak kuning, taburkan sikit serbuk kunyit.


SeLaMAt MenCuBa!



2 comments:

Anonymous said...

weh apesal font tu kaler kuning arr? dah la mata aku rabun ish3x...

KC

MisY said...

kc,

sori2x... ko rabun warna ek? joking! hehehe... will update the font.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...