Tahu kenapa aku panggil rebung & co? Sebab kalau masak rebung, inilah pelengkapnya. Mesti ada ulam, tak kiralah jering ke, petai ke, ulam raja ke, tapi mesti ada ulam-ulaman. Then mesti ada ikan masin & ikan goreng. Sayur tak perlu sebab gulai dah berkuah. Unless ada anak kecil yang tak suka pedas, bolehlah diselitkan dengan bayam rebus. Aku nak share resipi gulai rebung nie dengan korang semua.
Bahan2:
1. Rebung mentah 1 paket
2. Udang RM1
3. Bawang besar 1 biji (saiz M)
4. Kunyi hidup sebesar ibu jari
5. Cili api 5 biji
6. Santan dari 1 biji kelapa
7. Serai 1 batang besar
8. Garam & aji
Tips:
1.Blend bersama bawang, kunyit hidup & cili api.
2.Basuh kopek udang dan bersihkan.
3. Basuh rebung sebersih2nya.
Cara2:
1. Masukkan bahan yang diblend tadi + rebung + udang +serai ke dalam periuk.
2. Panaskan sampai naik bau atau dalam 10 minit utk kecutkan rebung.
3. Masukkan santan + garam
4. Gaul sampai didih, then masukkan ajinomoto sikit.
Tiga serangkai.
ikan masin, jering muda, cencalok.
Kebetulan semuanya dibeli dari Melaka last week.
Cara hidangan cencalok:
1. cencalok sebanyak 3 sudu besar
2. cili api 2 biji - diracik halus
3. bawang besar dihiris halus (ikut kuantiti cencalok)
4. limau nipis 3 biji.
5. gaulkan bersama bahan 1-3.
6. perahkan air limau nipis, then gaul hingga sebati.
SeLaMaT mEnCuBa!
No comments:
Post a Comment