Thursday, February 4

Ketayap Y2010

Ini memang kuih fav aku & Qish. This is my first attempt ever. Tak sangka menjadi...


Bahan: (untuk kulit)
1. Tepung gandum - 1 cawan
2. Telur - 1 bj
3. Daun pandan - 2 helai
4. Susu segar - 1 1/2 cawan
5. Garam - ikut selera
6. Pewarna - terpulang pada individu, slalunya hijau.


Caranya: (kulit)
1. blend daun pandan dgn susu segar
2. campurkan semua bahan tadi, kacau hingga sebati.
3. tapis adunan
4. panaskan pan, ratakan sikit minyak.
5. sendukkan 1 senduk adunan ke dalam pan.
6. layangkan pan agar kulit jadi nipis.


Bahan: ( inti)
1. kepala parut - 1/2 bj
2. gula kabung - 1 ketul
3. daun pandan - 2 helai
4. Gula - 1/2 sudu besar
5. Garam - sikit

Caranya:
1. blend gula kabung + gula biasa sampai hancur.
2. campurkan gula yang hancur tadi + daun pandan + kepala parut.
3. masakkan dalam kuali dalam 10 minit, sampai sebati.
4. pastikan api kecil.


Ketayap normal... hijau.


Ketayap abnormal... pink! (sebab letak kordial sirap)


selamat mencuba!


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...