Monday, April 12

Nasi Ayam IbuKu

Selalunya wiken, aku akan masak something yang extraordinary for the family (apa2 pun bergantung kepada kerajinan aku juga...) Kebetulan Awin balik cuti, so masak la yang sedap2 sikit untuk dia. Resipi nie aku ambil drpd ibunda tercinta dan aku ubah serba-sikit sana sini. First thing yang kena dibuat ialah rebus ayam dulu sebab airnya nak diguna utk sup & nasi.



Aku rebuskan 3 ekor ayam selama 2 jam, masukkan garam 2 sudu besar. Aku tak goreng sebab bila ayam sejuk, ayam tu jadi keras, budak2 susah nak makan. Kalau direbus, daging ayam jadi lembut walaupun bila sejuk. Dan ayam ini, aku siap2 buangkan kulitnya. 


Sos cili nasi ayam.

Bahan2:
Cili merah RM2, blend halus.
Sos cili Thai, 1 senduk nasi.
Garam, aji & gula.

Cara:
1. Masukkan ke semua bahan tadi ke dalam periuk
2. Then, masukkan air suam hingga 3/4 periuk.
3. Masak hingga likat.



Sup.

Bahan2:
Bawang besar 1 bj - dihiris
Bawang putih 4 ulas - dihiris
Halia sebesar ibu jari - dipecahkan
Sup bunjut  2 pek
Daun sup + daun bawang

Cara2:
1. Tumis bawang besar yg dihiris tadi sampai garing
2. Masukkan bawang putih yg dihiris
3. Masukkan air rebusan ayam (ikut kuantiti sendiri)
4. Masukkan halia, sup bunjut
5. Rasa sup sama ada tawar atau masin.
* Ingat, garam sudah dimasukkan semasa merebus ayam.

6. Taburkan hirisan daun sup & daun bawang.



Nasi Ayam

Bahan2:
Beras (ikut sukatan sendiri)
Bawang besar 1 bj - hiris
Bawang putih 5 ulas - hiris
Halia sebesar ibu jari - diketuk

Cara2:
1. Basuh beras hingga bersih dan toskan airnya.
2. Tumiskan bawang merah dan putih hingga betul2 garing
*supaya warna nasi jadi keperangan

3. Masukkan bahan yang ditumis tadi ke dalam periuk nasi
yang berisi beras tanpa air. Gaulkan.
4. Masukkan halia yang diketuk
5. Masukkan air rebusan ayam ikut sukatan.

Kicap air, hirisan salad, tomato & timun sebagai pelengkap.

SeLaMaT mEnCuBa!


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...