Monday, February 21

Meehun Sup Big Bowl!

Lately teragak nak makan bihun sup. Anak2 & my soulmate pun suka, jadi apa lagi... buatlah bihun sup. Puas makan... one big bowl! Tapi trick nak buat bihun sup nie ialah jgn buat sekali banyak, buat bowl by bowl, baru rasanya sama. Last nite, i made 4 bowls, maknanya 4 kali masak. Sebenarnya tak susah pun, lebih mudah daripada meehun goreng. 


 Bahan2:
Mihun Jasmine 1 bungkus ( i prefer Jasmine or Jati bcoz cepat lembut)
Filet ayam dipotong dadu (kuantiti ikut masing2) 
Bawang putih 4 ulas - ditumbuk 
Sawi seikat 
Daun sup & daun bawang (racik)
Buah tomato (dibelah 4/6)
Lada sulah
Garam & Ajinomoto
Telur sebiji


Cara:
Tumiskan bawang putih sampai garing
Masukkan filet ayam + air kosong (umpama rebus filet tu) tunggu sampai boil.
Masukkan batang  dan daun sawi
Masukkan 1/2 camca kecil lada sulah + garam + aji
Pecahkan sebiji telur (terpulang pada individu nak hancurkan telur tu atau tidak)
Masukkan buah tomato yang dah dipotong
Taburkan daun sup & daun bawang.


SELAMAT MENCUBA!

Thursday, February 17

santapan bandar diraja

Sesape yg ke Pekan Pahang, aku suggestkan datanglah ke kedai nie utk makan2. Selain harganya yang sangat murah, tempat yg islamic way, spacious, bersih, selesa dan masakannya pun sedap! Here's the story, layan.....


Kalau masuk Pekan, cari signboard ke Tanjung Lumpur. Juga boleh diakses dari bandar Kuantan. Ana Ikan Bakar Petai terletak di Tanjung Lumpur. Kalau masuk area Tanjung lumpur, you all akan nampak kiri kanan penuh dengan gerai seafood. Semuanya nampak tempting tapi kena pandai pilih. We came here with two other fellow lecturers, my soulmate's colleague, Mark Onn & Azie. Mark Onn yg suggest kami makan  di sini.


Kami ke sini lepas solat maghrib utk dinner. Kalau bab seafood, I leave it to my soulmate sebab semua seafood aku makan, tak ada yang tak makan. Maknanya belasah apa saja.  


While waiting, kami order kerabu mangga kononnya nak ratah begitu saja. First time makan kerabu mangga nie, sedap juga ek rasanya.



Selain seafood, ada juga ala-carte. Tapi aku tengok rata2 customer yang datang tak order ala-carte pun, semuanya order seafood dan walaupun customernya ramai, servis tip top! Tak sampai 1/2 jam, semua terhidang atas meja.... panas-panas!


Time tu pulak hujan turun dengan lebat sekali. Makan seafood yang panas time cuaca sejuk. Wahhh... bestnya! I wish i could turn back time!


Semua yang terhidang plus air buah yang diorder extra, totalnya cuma RM220. Seingat aku, kalau makan di Muara ikan bakar Klang atau Serkam di Melaka, tak dapat harga murah macam nie dgn makanan sebanyak nie.


Ntah kenapa, aku suka pulak dgn kerabu mangga. Kalau di KL, aku tak ambik pot pun. New appetite  with new environment agaknya. Habis dua pinggan... pinggan ya, bukan piring.


Siakap kukus 2 hidangan, then....


Siakap tiga rasa, also dua hidangan,...


Udang masak manis dua hidangan.... ada sotong goreng tepung juga (eh, mana gambar sotong nie?)

 Kepah masak.... masak apa ek? Lupa ah. Dua hidangan jugak...


Aku perhatikan sejak awal, kedai ni sentiasa full house. Meja yang kosong belum sempat dikemas, customer dah book untuk duduk. Kalau ada yang menunggu lama to be seated, it's worth waiting sebab masakannya sedap. 


 Now citer lunch the next day. Super Top nie selang dua kedai dari kedai Ana Ikan Bakar Petai. Kami tak makan di kedai Ana sebab kedainya dibuka dari pukul 4 ptg sampai tengah malam. 


 Super Top ni pun boleh tahan juga. Boleh tahan dari segala segi. Tapi kalau nak compare dgn Ana Ikan Bakar Petai, Super Top kalah! Ada satu lagi kedai kami nak singgah waktu tu tapi belum buka. Namanya Santai... dekat2 situ juga. Next time ingat nak try situ pulak.


Muka2 kelaparan... 


Kerabu mangga lagi? Hidangan not bad... total of RM130.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...