Lately teragak nak makan bihun sup. Anak2 & my soulmate pun suka, jadi apa lagi... buatlah bihun sup. Puas makan... one big bowl! Tapi trick nak buat bihun sup nie ialah jgn buat sekali banyak, buat bowl by bowl, baru rasanya sama. Last nite, i made 4 bowls, maknanya 4 kali masak. Sebenarnya tak susah pun, lebih mudah daripada meehun goreng.
Mihun Jasmine 1 bungkus ( i prefer Jasmine or Jati bcoz cepat lembut)
Filet ayam dipotong dadu (kuantiti ikut masing2)
Bawang putih 4 ulas - ditumbuk
Sawi seikat
Daun sup & daun bawang (racik)
Buah tomato (dibelah 4/6)
Lada sulah
Garam & Ajinomoto
Telur sebiji
Cara:
Tumiskan bawang putih sampai garing
Masukkan filet ayam + air kosong (umpama rebus filet tu) tunggu sampai boil.
Masukkan batang dan daun sawi
Masukkan 1/2 camca kecil lada sulah + garam + aji
Pecahkan sebiji telur (terpulang pada individu nak hancurkan telur tu atau tidak)
Masukkan buah tomato yang dah dipotong
Taburkan daun sup & daun bawang.
SELAMAT MENCUBA!
3 comments:
Yanty,
Rupa meehoon sup tu dah cantik, boleh buka kedai!!!
Jangan makan Aji, tak elok untuk kesihatan. Saya pun tak pernah baca details pasal keburukan AJI, cuma ibu saya pesan jgn masak guna AJI.
Nanti kita cari "sejarah" AJI ye :-)
tak perlu buka kedai. sape nak order, col sy. bila dh siap, blh dtg amik.
sedappnya nampak... :)
Post a Comment