Friday, April 1

Daging Hitam

Today's menu. First time try. Resipi adik aku, Jiji yang bagi. Dia bagi aku resipi nie dah lama tapi only  now aku berkesempatan nak buat. Actually senang jer nak buat. Lauk ni popular di kalangan lauk2 kenduri. Daging masak hitam ni sebaris dengan ayam masak merah, daging kurma, acar buah, nasi minyak, etc.


 Bahan2:
daging sekilo
bawang besar 2 biji (saiz M), dikisar
cili blend
kicap manis
kerisik
air asam jawa
gula, garam, aji


 Left: Daging yang dihiris
Right: Daging yang ditumbuk

Cara2:
1) Rebus daging dalam 1-2 jam (sampai empuk)
2) Hiris daging (jangan terlalu nipis)
3) Tumbuk daging yang dihiris
4) Perap daging yang ditumbuk dengan kicap manis dalam 10-15 minit.



 Daging tumbuk yang diperap dengan kicap manis.
Then....


5) Tumis cili blend (ikut kepedasan masing2)
6) Masukkan bawang besar yang dikisar
7) Masukkan garam, gula, aji, air asam (garam jgn byk sebab daging diperap kicap)
8) Masukkan kerisik dan masak sampai garing
9) Masukkan daging perap bersama bawang hiasan.


Inilah hasilnya. Daging Hitam aku.


SeLaMaT MeNcUbA!

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...