Friday, April 22

Pengat Durian 1Msia!

Dah lama teringin nak makan pengat durian. Selalu mak yang masakkan tapi ntah kenapa ntah, tiba2 plak aku terasa nak masak sendiri. Maknanya ini percubaan pertama aku masa bubur pengat durian. Yang bestnya, masak bubur tu aku reti, tapi time nak masak pulut, aku kantoi! 



Bahan:
1. Durian dua biji
2. Gula kabung 1 ketul
3. Gula merah 1 sudu
4. Gula putih 2 sudu
5. Santan ( setengah biji)
6. Daun pandan 2 helai. (ikut masing2 nak letak berapa helai)
7. Garam sikit


Cara:
1. Masukkan santan, ketiga-tiga jenis gula, daun pandan & garam (api perlahan)
2. Bila dah boil, masukkan isi durian. Nak bagi cantik, masukkan sebiji dua bijik durian.
3. Then tunggu sampai betul2 boil.



Al kisah si pulut nie pulak... agak terlembik sikit. Aku tak reti langsung nak tanak atau kukus pulut. Now baru aku tahu, bukan senang nak tanak pulut rupanya. End up, pulut aku jadi lembik. But thank you to Yatt sebab bagi aku guide over the phone. Walaupun lembik tapi pulut tetap habis! Bila dah habis, apa lagi, roti cicah pengatlah!




Selamat Mencuba!











No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...