Wednesday, June 16

Bila Anak-anak Ke Dapur...

Time cuti sekolahlah yang paling merisaukan aku. Sebabnya... tak tahu nak masak menu apa. Kalau breakfast senang jer, sama ada toasted bread or plain bread with kaya or peanut butter, nasi lemak (for them only) or roti canai (also for them only. Me? Cracker dip with teh o panas)

Mujur anak-anak faham aku kebuntuan (in the same time, nak curi tulang, malas masak, hehehe). Awin offer nak masak western for the day. Menunya... spagheti! Aku dengan berbesar hati beri lampu hijau. (ini gara-gara my soulmate yg mengajar diaorg masak spagheti last week). 


New chef in the making. Hahaha...

Awin and Afiq volunteer nak masak spagheti for dinner. Kononnya nak surprise their dad yang depa pun reti masak spagheti. (suka hati kome lerrr). Acara memasak bermula selepas asar sebab my soulmate akan reach home dalam pukul 6:30 gitu and we always have our dinner pukul 7 pm. 




Daniel tak join masak sekali sebab this time, terlalu banyak homework yang dia kena pulun. What to do... school holiday is not as fun as before, dear.  (pic taken by Mukhriz)

Spagheti on the boil.

Spagheti yang depa nak masak nie actually ikut recipe my soulmate. Depa follow sebijik-sebijik, except no cheese sebab majoriti tak makan cheese. Aku cuma observe from a distance... main chef mesti ada untuk pantau keadaan.



The ingredients.

Frankly, my soulmate nie sangat patriotik (me toooo...). If possible, semua ingredient mesti guna Msian product dan yang paling penting ada logo Halal Msia, bukan logo Halal from other countries. Brand spagheti yang famous is P***O, tapi kami prefer K****LL. Rasa pun sedap.




Inilah hasilnya! The name?
Spagheti World Cup 2010!



This pic was taken last week... masa my soulmate nak masak spagheti.
Yummy, walla!

Saturday, May 22

Restoran BRO

Kali pertama aku makan kat restoran BRO ni (restoran ke...?) ialah first day dia open. (aku tak lupa sebab Alan belanja  kami sekeluarga makan). Time tu rasa wasted sgt2. Walaupun adik sendiri yang belanja, but we should chose a much much better place. But that was then. After a very long pause, dengan penuh harapan, diiringi hujan lebat yang membasashi bumi ditambah pula dengan perut yang non-stop berkeroncong,.....

Masakannya still the same, boleh lar... kenapa aku kata 'boleh lar"? Sebab....


Except for drinks, rasanya biasa jer.
Mujur tak ada yg 'luar biasa'.


Ini kuetiau yang dah berhari2 aku kepingin nak makan. Rasanya okey cuma boleh bau dan rasa cili yg tak dimasak sepenuhnya. Agak dissapointed jugak. Tapi sebabkan tak nak membazir, aku belasah juga sampai licin. 


Nasi goreng sotong for Qme. As usual, Qme tak pernah habiskan menunya. Agak2 kalau aku order nasi goreng sotong separuh, diaorg kasi tak? :-D


Nasi....? Nasi apa ni hah? Aku tak gemar nasi yg bungkus2 nie. Kalau tak silap, dalamnya ialah nasi goreng cina then dibungkus dengan telur dadar. Feveret Afiq.

Sup campur untuk Mukhriz. Mamat sorang ni hantu sup!
Boleh lar... sedap lar...

Nasi goreng USA for daddy. Kalau kat sini ada nasi goreng USA, agak2 kat USA ada tak nasi goreng Mesia? Hopefully ada, ek?

Ini aksi2 bila perut dah kenyang. Eh! Budak mana pulak kat belakang tu... bodyless girl! 

Overall makan kat BRO nie (they shud change the name... silap ari bulan jadi BERUK), utk org yg tersangat2 lapar, lepaslah menu nie. Untuk orang yang particular pasal menu, tempat ni belum melepasi piawaian. 

Tuesday, May 11

Mother's Day

It's another week b4 Mother's Day. We had to have an early celebration since Awin & Danial bercuti. 

At Eiman's, TTDI.

8 glassess?! I tot there's only 7 of us?

Nasi paprik black pepper.

Mukhriz and his tomyam campur.

Awin and Danial.

Kat bawah tu tulis "For Purchase of RM100 and above." Bil kami lagi RM5 nak cecah RM100! Ceh! And as usual, bila makanan dah langsai, baru teringat nak ambil gambar!

Happy Mother's Day to all mothers out there!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...