Monday, January 11

SiberBaq

Nama SiberBaq ini ialah ilham hubby, created on his 42nd bday actually. Relevannya nama SiberBaq ialah resipi ini diambil from siber which is internet dan Baq ialah catchy name for murtabak.



Bahan2:
500g daging kisar
1 bj bawang besar - dipotong dadu
3 ulas bawang putih - dipotong dadu
3 bj ubi kentang - dipotong dadu & rebuskan dulu
1 sudu rempah kari- cairkan
daun sup & daun bawang - diracik
2 bj telur
kulit popia
garam, aji & minyak


Inti murtabak:
1. tumiskan bawang sampai layu saja (bukan garing)
2. masukkan rempah kari, masak sampai pecah minyak
3. then masuk daging kisar sampai masak
4. masukkan kentang dadu (kalau terlalu kering, add air sikit)
5. lastly masuk daun sup & daun bawang, garam & aji

Then...
1. Pukul telur dalam mangkuk
2. masukkan inti ke dalam telur tadi, gaul.
3. then bungkus inti ke dalam kulit popia
4. goreng di atas kuali burger dgn sedikit minyak.




Round mini SiberBaq.



Square mini SiberBaq.

Tips: Supaya kulit popia tak keras.
Caranya senang jer... buka kulit popia yang nak digunakan tu piece by piece, then basahkan kain kecil, perah agak2 lembap, then tutupkan kulit popia yang dibuka piece by piece tadi dgn kain tu.

SeLaMaT mEnCubA!



No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...