Thursday, January 27

daging masak kicap daboom!

Lauk feveret anak2 dan my soulmate. Lauk ni senang saja nak masak. Memang diakui, ramai yg tak tahu cara  nak masak lauk berkicap esp daging masak kicap. Di sini aku nak kongsi resipi aku yg tak seberapa nie. 

Tip:  Tak perlu beli daging batang pinang, just beli daging yang RM11 - RM12 sekilo. Rebus dalam sejam, dah lembut. Trust me.

Bahan:
1. Daging 1kg.... direbus dalam sejam.

2. Bawang besar saiz L 1 biji... dimayang halus

3. Bawang putih 5-6 ulas saiz M....dimayang halus

4. Halia sebesar ibu jari (jari tangan, bukan jari kaki ya)... dipecahkan

5. Lada hitam 15-20 biji... ditumbuk lumat.

6. Bawang besar 1 bj... potong bulat.

7. Air asam jawa... 3 sudu besar

8. Kicap mee ke, tamin ke, kipas udang ke tak kisah, asalkan kicap.

9. Garam & aji




Cara setelah daging direbus....
1. Tumiskan bahan2 yg dimayang + lada hitam + halia yg dipecahkan hingga garing


2. Masukkan half air rebusan daging + air masak 3 cawan (bergantung kpd kuantiti kuah yg dikehendaki)


3. Tuangkan kicap (saya guna kicap mee sebab less masin) + air asam jawa + garam + aji


4. Tunggu sampai boil


5. Masukkan daging yg direbus & bawang yg dipotong bulat.


Selamat Mencuba!

3 comments:

Anonymous said...

mcm sup daging kicap hehe..

KC

MisY said...

kc,

sup daging lain sikit, dia ada sos tiram, sup bunjut.

cuba tengok kat sini.

http://yanticuisine.blogspot.com/2010/04/sup-daging-1malaysia.html

Teratak Hami said...

Yanty,

Anak-anak saya memang suka makan masak kicap tapi guna ayam. Saya akan tambahkan sos tiram & tepung jagung utk kasi pekat.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...