Monday, January 31

rebung sambal cili api

Frankly, i'm a big fan of rebung. Cakap saja rebung masak apa, aku pasti tak tolak punya. Selalunya rebung ni dimasak gulai masak lemak, kan? This time, aku nak share resipi rebung sambal cili api plak. Resipinya sangat ringkas dan mudah. 


 Bahan:


rebung 1 bungkus
ikan bilis dalam setengah genggam (lagi banyak, lagi sedap)
bawang besar 1 biji
cili api 10-15 biji (lagi banyak, lagi power)
asam keping 1
garam & aji


Cara:


1. Goreng rebung tanpa minyak sampai betul2 kering dan angkat
2. Then goreng ikan bilis dengan minyak sampai garing dan toskan
3. Blend bawang besar + cili api




4. Tumis bawang besar + cili api + asam keping sampai garing
5. Masukkan garam & aji ikut citarasa sendiri
6. Masukkan rebung yg digoreng kering & ikan bilis garing.


Oppps! Sori banyak2.... gambar hidangan lupa nak ambil. Lauk dah habis, baru teringat. Next time, ya. 


Selamat Mencuba!

1 comment:

Makcik Runner said...

mcm sedap eh...nanti bole cuba walaupun rebung ni kureng sket ;-)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...