Monday, January 24

Ngaku Chips

Dapat inspirasi nak masak ngaku ni from Rihana (bukan rihana si penyanyi yer, tapi Cikgu Rihana), after reading her blog. Benda ni ada banyak nama. Orang cina panggil dia ngaku, orang putih panggil arrowhead atau arrowroot, orang melayu panggil sengkuang cina. Saiznya lebih kurang macam bawang besar (tapi jgn tersilap dengan buah berangan, sudah). Aku dah buat eksperimen, sebab tu berani masuk kat blog nie. 

 Dengar citer, harga ngaku ni murah time kalau CNY. Boleh dapat below RM4 - RM5 sekilo. Tapi kalau bukan CNY, harganya mencecah RM6 - RM7 sekilo. Masa aku beli, 1/2kg... dalam RM2.30. Bolehlah, sebagai permulaan. Tak nak beli banyak2, takut tak sedap.



Caranya cukup senang....

1. kupas kulitnya
2. then sagat atau potong nipis2.
3. rendam dalam air garam about 10-15 minutes
4. toskan dan goreng.


The best  part was...

time aku pilih2 ngaku nie, ada sorang kakak approach aku. Dia tanya, "Buah apa ni, dik?" Aku pun dengan panjang lebar bagi explaination (padalah baru nak test... hehehe). Time tu ngaku ni masih banyak lagi. Banyak here means BERLAMBAK!

Then, disebabkan sedap dan sikit, aku pun repeat petang tu ke kedai yang sama untuk beli lagi sekilo. Guess what? Habis!!!  Takkan cepat benor habisnya kot?

Then, aku terus teringat kat kakak yg tadi tu. Dalam hati...

"Takkan dia borong semua kot? Boleh kembung nanti sebab sengkuang cina ni kategori angin!" 

And until now, neither si ngaku nor the kakak... nowhere to be found!

4 comments:

working mom... said...

saya penah jumpe sekali kat ekonsave yg kat ngan puncak alam..

Makcik Runner said...

amacam dah makan...mmg kembung angin tak? haishhh rasa cam nak beli pehtu buat tapi bilakah itu?

MisY said...

ibu bekerja,

kat puncak alam ke, kat alam jaya?

MisY said...

kc,
kalau dah sumbat nasi dulu, rasanya tak kembung.

tapi baru aku teringat.... that whole day, aku asyik terken... *tut*....

hehehe...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...