A simple collection of my recipes, places that I went and foods to indulge my taste bud.
Friday, July 17
Friday, June 19
Char Kuetiaw
Semalam malas nak memasak. Kebetulan lauk kelmarin ada lagi. Tapi kesian pulak kat budak2, tak sampai hati nak bagi makan lauk kelmarin. Aku minta Mr. Right pergi kedai, beli apa yang patut sebab aku nak masak char kuetiaw! Tepat pukul 6 char kuetiaw pun ready. So it'll be early dinner tonite.
Buat dua style. Basah dan kering. Aku sengaja buat extra. Takut tengah malam nanti ada orang geledah dapur cari makanan.
Cara masak:
1. Gorengkan udang
2.Masukkan bawang putih, goreng sampai garing.
3. Cili blend, goreng sampai masak.
4. Masukkan togeh & daun kucai. ( tak ada dua ni, x sedap!)
5. Bubuh kicap, garam sikit & aji (buat syarat)
6. Masukkan udang yang digoreng tadi.
7. Pecahkan telur (kalau suka ada telur), gaul semua sekali.
8. Masukkan kuetiaw.
Then, hidang dengan hiasan. Selamat mencuba!
Labels:
goreng-goreng
Monday, June 15
Raspberry Fruit Punch
Kalau tak tahu nak prepare apa untuk dessert, saya cadangkan yang ni. Simple, tak ambil banyak masa & delicious.
Bahan:
-Tembikai, epal, rambutan.
-Jem rasberi (kalau guna jem strawberi kurang sedap).

Labels:
dessert
Subscribe to:
Posts (Atom)