Monday, October 18

Gulai Udang Cili Api

Lunch and dinner for today! Malas nak sakit2 kepala fikir apa nak masak. Kebetulan ada 2kg udang dalam freezer. 


Senang jer nak buat gulai udang cili api nie. Bahan2 dan caranya sama macam masak gulai siput sedut cuma gantikan siput dengan udang. Bereh!







Thursday, October 7

siput sedut sempoi!

Big fan of gulai lemak siput sedut ini ialah Afiq. Beli 10kg pun, dia boleh habiskan. Kebetulan, semalam pergi pasar malam dengan dia dan ternampak siput sedut nie. Sebenarnya nak masak siput sedut ni sangat senang. Kalau tak caya, baca resepinya.


"Ibu masak siput sedut, boleh?"
"Boleh, tapi Afiq tolong bersihkan dan potong hujungnya, boleh?
"No hal."


Bahan2:
Siput sedut 2 plastik (RM5 satu plastik)
Bawang besar 1 biji
Cili api 6, 7 biji
Kunyit hidup (sebesar ibu jari)
Serai 2 batang
Daun limau purut, 7, 8 helai
Santan $2 (beli yang santan dah dibungkus)

Tips:
Berus, sental siput sedut sampai bersih then potong hujungnya dengan playar.



Caranya:
1. Blend bawang besar, kunyit hidup, cili api.
2. Masukan bahan blend + serai + limau purut + santan ke dalam periuk.
3. Masukkan santan + garam, kacau sampai boil.
4. Masukkan siput sedut, daun limau purut & aji.
5. Kacau dalam 20 minit hingga yakin betul2 dah masak.

Tips:
pastikan siput sedut tenggelam, kalau pekat, tambah air masak.


Selamat Mencuba!



Monday, September 27

Resipi kuah kacang

Tak sah tak ada kuah kacang di musim raya, kan? Aku memang 'big fan' kuah kacang.  Sejarah kuah kacang aku nie... masa tu aku masih attach dgn TV3 di Sri Pentas. So tiap kali raya, department aku akan buat makan-makan, potluck style. Tiap kali itulah kuah kacang Kak Siti Norbaya jadi sasaran aku dan Kak SN tak kedekut bagi aku resepinya. I think kak SN nie memang ada chemistry berkaitan kacang sebab, biskut mazolanya pun sedap. Sampai ke hari ini, aku guna resepi dia.  


Bahan:


1/2kg kacang mentah
Santan 2 biji
Bawang putih 6 ulas
Bawang besar 3 biji (saiz M)
Serai 3 batang (diketuk)
Udang kering 2 paket kecil (yang 50 sen sepeket)
Cili blend 1 sudu besar
Air asam jawa 2 sudu besar
Gula 5 sudu


* blend bersama bawang putih & bawang besar.
* blend asing udang kering
* gorengkan kacang mentah sampai pecah kulit (jangan hangit)
* blend separa kasar & separa halus

Caranya:
1. tumiskan bawang2 yang diblend hingga garing
2. masukkan udang kering, goreng garing
3. masukkan cili blend, masak hingga cili perang gelap (jgn hangus)
4. masukkan santan half dahulu + serai + garam + gula + air asam jawa
5. masak hingga mendidih kemudian....
6. masukkan kacang yang diblend sikit demi sikit (tak nak ia berketul)
7. pastikan kacang tenggelam dalam santan, jika tidak, tambah lagi santan
8. kacau hingga likat
9. tutup api bila kuah kacang meletup2 macam lava gunung berapi. hehehe.... 


*adjust garam, gula, air asam ikut citarasa masing2.


SELAMAT MENCUBA!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...