Monday, September 27

Resipi kuah kacang

Tak sah tak ada kuah kacang di musim raya, kan? Aku memang 'big fan' kuah kacang.  Sejarah kuah kacang aku nie... masa tu aku masih attach dgn TV3 di Sri Pentas. So tiap kali raya, department aku akan buat makan-makan, potluck style. Tiap kali itulah kuah kacang Kak Siti Norbaya jadi sasaran aku dan Kak SN tak kedekut bagi aku resepinya. I think kak SN nie memang ada chemistry berkaitan kacang sebab, biskut mazolanya pun sedap. Sampai ke hari ini, aku guna resepi dia.  


Bahan:


1/2kg kacang mentah
Santan 2 biji
Bawang putih 6 ulas
Bawang besar 3 biji (saiz M)
Serai 3 batang (diketuk)
Udang kering 2 paket kecil (yang 50 sen sepeket)
Cili blend 1 sudu besar
Air asam jawa 2 sudu besar
Gula 5 sudu


* blend bersama bawang putih & bawang besar.
* blend asing udang kering
* gorengkan kacang mentah sampai pecah kulit (jangan hangit)
* blend separa kasar & separa halus

Caranya:
1. tumiskan bawang2 yang diblend hingga garing
2. masukkan udang kering, goreng garing
3. masukkan cili blend, masak hingga cili perang gelap (jgn hangus)
4. masukkan santan half dahulu + serai + garam + gula + air asam jawa
5. masak hingga mendidih kemudian....
6. masukkan kacang yang diblend sikit demi sikit (tak nak ia berketul)
7. pastikan kacang tenggelam dalam santan, jika tidak, tambah lagi santan
8. kacau hingga likat
9. tutup api bila kuah kacang meletup2 macam lava gunung berapi. hehehe.... 


*adjust garam, gula, air asam ikut citarasa masing2.


SELAMAT MENCUBA!

4 comments:

Teratak Hami said...

Must try ni. Nampak senang sebab takde bahan2 macam jintan etc. Cuma bagi saya leceh bab kacang tu la. Goreng & nak kena buang kulit.

Teratak Hami said...

lagi satu nak tanya, takyah letak gula merah ke? Dari mana datang color coklat tu?

MisY said...

fizah,
tak perlu buang kulit. goreng jer, sampai kulitnya agak2 pecah. bila dah pecah, itu tandanya kacang dah masak.

tak perlu gula merah atau gula kabung. warna coklat dari air asam dan keperangan kacang yang digoreng.

MisY said...

fizah,

satu lagi tips, biar kacang yang digoreng dan diblend tu sejuk dulu. Jangan terus masakkan dengan santan, nanti rasanya semacam.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...