Wednesday, March 17

Keli Sambal

I'm a big fan of ikan sungai. You name it... keli, baung, haruan, talapia, patin, semua aku belasah except belut! Aku tahu ramai yang tak makan ikan sungai for certain reasons. Ada yang tak tahan bau hanyirnya, ada yang geli-geleman dengan kulitnya and so many other reasons la kan. Tapi aku okey jer buat masa nie...hopefully it stays that way.

Tapi aku nak bagitau beberapa tips bila masak apa saja ikan sungai.
1. Untuk elakkan bau hanyir, lepas disiang, rendamkan ikan tu dalam air asam jawa yang pekat. Rendam dalam 1/2 jam. InsyaAllah tak ada bau bila kita makan. (mayb ada tips lain, tapi aku selalu guna tips nie)

2. Untuk keli & sembilang pulak, before buat step kat atas, make sure uol siatkan kulitnya dulu. Ramai yang tanya, "Macam mana nak siat, kulitnya licin". True. Tricknya ialah koyakkan sikit kulit atas kepalanya dan siat guna playar. Ya, playar! Jangan terkejut but it works, beb. Sebab kulitnya kena disiang sebelum direndam ialah supaya bila digoreng, minyak tak memercik macam kita goreng ikan sardin! Plus, rasanya lebih sedap without kulit!

Kalau tak caya, cubalah.


L- Ikan keli yang digoreng terlebih dahulu.
R- Bawang dan cili merah diblend bersama

Bahan2:
1. Ikan keli - 2kg (dalam 8, 9 ekor) *price dalam RM6 1kg
2. Cili merah - $2 ( ikut kepedasan)
3. Bawang besar - 2 bj ( L saiz)
4. Asam keping - 1 keping besar
5. Garam + aji
6. Bawang besar (saiz S) dipotong bulat utk hiasan.


Tips: cili merah & bawang besar diblend bersama.


Cara2:
1. Goreng ikan keli terlebih dahulu (halfcooked)
2. Tumiskan bahan yang diblend tadi + asam keping + garam + aji
3. Setelah garing, masukkan ikan keli yang digoreng tadi & bawang hiasan.


Senang, kan? Cubalah....

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...