Monday, March 1

tenggiri berlada

Hari ini masak simple jer. Bukak main freezer, ada udang, sotong, ayam, ikan tenggiri, daging. Hmmm...? Nak masak apa, ya? Akhirnya pilih tenggiri. So this is the menu for today. Bagi aku, ini lauk orang malas sebab nak memasaknya punyalah senang. Tutup sebelah mata pun dah siap. :-D



Bahan2:
1.Ikan tenggiri -5-7 keping
2. Cili merah -20 batang (ikut quantity ikan)
3. Bawang besar- 1bj
4. Asam keping -1 keping (L saiz)
5. Garam + aji.


Tips:
1. blend cili merah bersama bawang besar, letak garam sikit.
2. Boleh tukar cili merah kpd cili kering yang diblend.


Cara2:
1. Goreng ikan half-cook.
2. Then, dengan minyak yg sikit, masukkan cili + bawang yang diblend tadi.
Jgn terlalu garing.
3. Masukkan asam keping.
4, Tambah garam sikit lagi & aji.

Cadangan:
1. Sayur buncis berkuah
2. Ulam raja.

SeLaMaT MenCuBa!


No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...